maanantaina, kesäkuuta 20, 2011

Sitruunaruoholla maustettua broileria kasvisten ja riisin kera

Tässä toissa viikonlopun vaivatonta ja maukasta vuokaruokaa. Idea riisin kypsentämisestä vuoassa muiden ainesten kanssa on jo vanha, mutta broilerin maustoin uudella tavalla. Tästä käy kiittäminen kanssa-asujaa, joka sitruunaruohotahnaa haistettuaan arveli sen sopivan broilerin maustajaksi. Raikas mauste sopikin tehtäväänsä oikein mainiosti. Pitänee kokeilla sitä siis jossain vaiheessa myös kanakastikkeen tai -keiton (pää)maustajaksi. (Taannoinen laiskotteluni näyttää yllättäen kantavan hedelmää.) 


SITRUUNARUOHOINEN BROILER KASVIS-RIISIPEDILLÄ

Broileri:
3 kpl maustamattomia broilerin koipi-reisipaloja
1 1/2 tl sitruunaruohotahnaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1/2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl soijaa
ripaus suolaa
2 tl ruokaöljyä

Kasvis-riisipeti:
2 dl (täysjyvä)basmatiriisiä
1 dl vihreitä tai punaisia linssejä
1 prk anansmurskaa 
3-4 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
2 rkl soijaa
1 tl currya
1 tl kurkumaa
4 dl kasvisraastetta (esim kesäkurpitsa, porkkana, sipuli)
hiukan suolaa

1. Sekoita broilerin mausteista tahna. Hiero seos käsin broilerin nahan alle ja päälle.
2. Kaada uunivuokaan riisi, linssit, vesi sekä ananasmurska liemineen
3. Lisää joukkoon murusteltu liemikuutio, soijakastike, curry ja kurkuma. Sekoita. (Linssien ja riisien on tarkoitus peittyä reilusti nesteeseen.) 
4. Levitä pinnalle kasvisraaste, ripottele hiukan suolaa ja painele tiiviiksi. (Älä sekoita, jotta riisi ja linssit jäävät nesteen alle.)
5. Nosta päällimmäiseksi maustetut broilerin ja kypsennä 200 c 45-50 min tai kunnes broiler on kypsää. Vuokaan voi lisätä vettä paiston aikana, mikäli ruoka näyttää kuivuvan. Tarjoa valmis ruoka salaatin ja kermaviilikastikkeen kera.


P.S. Tämä on melko kevyeksi ruoaksi varsin täyttävää ja sopii taltuttamaan isommankin nälän.

sunnuntai, kesäkuuta 19, 2011

Kasvispasta munakoisosta

Tämän maukkaan ja kevyen kasvispastan ohjeen löysin aina yhtä luotettavasta Ruokatorstai-kirjasta. Pastan herkullisuus - kuten kait yleensäkin hyvän ruoan - piilee yksinkertaisissa ja tuoreissa raaka-aineissa: munakoiso, tomaatti ja yrtit. Juuri muuta ei hyvän juuston lisäksi tarvita.



MUNAKOISOPASTA (4:lle)

1 iso munakoiso
2 tomaattia tai 1/2 rasiaa kirskikkatomaatteja
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tlk tomaattimurskaa
1 ruukku basilikaa
hiukan timjamia ja oreganoa
suolaa
mustapippuria
ripaus chiliä
ripaus sokeria
raastettua parmesaania tai mozzarellaa

1. Kuumenna uuni 200 c. 
2. Kuutioi munakoiso ja isot tomaatit (tai puolita kirsikkatomaatit) ja levitä ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
2. Pirskottele kasvisten päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Paahda uunissa n.10 minuuttia.
3. Kuumenna pari ruokalusikallista oliiviöljyä padassa tai paistokasarissa ja kuullota hienonnettua valkosipulia muutama minuutti.
4. Lisää munakoisot, tomaatit, tomaattimurska, silputut yrtit ja hiukan chiliä. (Jos käytät kuivattuja yrttejä, laita niitä vajaan teelusikallisen verran.) Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla ja pehmennä makua ripauksella sokeria.
5. Hauduta 10-15 minuuttia. Keitä kastikkeen hautuessa pasta. Sirottele valmiille annoksille juustoa.


En ollut aiemmin nähnyt tällaista raidallista munakoisoa. Kaunis, eikö?

lauantaina, kesäkuuta 04, 2011

Kookosjäätelö

Vaikka edellisen postauksen karitsacurry valmistui ilman reseptiä, käytin kuitenkin Ruoka & nautinto-kirjasarjan aasialaisen keittokirjan reseptiä jälkiruokaan. En ole muistaakseni koskaan tehnyt itse jäätelöä ja kookosjäätelö kuulosti sen verran mielenkiintoiselta (ja helppotekoiselta), että upotin curryn valmistamisen jälkeen ylimääräiseksi jääneen kookosmaidon siihen. (Kirjassa  ohjeistetaan tekemään kookosmaito itse kiehauttamalla kattilassa 4,5 dl vettä ja lisäämällä kuumaan veteen 180 g kookoshiutaleita. Seoksen annetaan tekeytyä yön yli ja siitä siivilöidään talteen 4 dl valmista kookosmaitoa.) Vaikka alkuperäisessä ohjeessa jäätelöä kehotettiin jäädyttämään vähintään viisi tuntia, minä suosittelisin paljon lyhyempää aikaa. Jäätelön rakenne on nimittäin parhaimmillaan, kun se on vielä lusikoitavaa. Tämän jälkeen se muuttuu hileisemmäksi eikä sulaessaankaan palaa enää koostumukseltaan "kermaisen" pehmeäksi. Me söimme jäätelön vohveleiden kera, mutta jäätelö maistuu sellaisenaankin - tosin suosittelen jotakin vähemmän makeaa lisuketta seuraksi. Testasimme myös kaakojauheen lisäämistä jäätelöön ja sekin toimi hyvin. (Tähän suosittelen tummaa sokeroimatonta kaakaota, koska kookos tulee helposti äkkimakeaksi.)


KOOKOSJÄÄTELÖ

4 dl kookosmaitoa
2-3 rkl kookoshiutaleita
100 g ruskeaa sokeria (laitoin hiukan vähemmän)
4 munan keltuaista

1. Vaahdota keltuaiset ja sokeri.
2. Laita kookosmaito ja -hiutaleet kattilaan, kiehauta ja ota levyltä.
3. Sekoita kookosmaito muna-sokerivaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen.
4. Laita seos isoon metallikulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kylmäksi ja kuohkeaksi kylmässä vesihauteessa.
5. Kaada seos isoon pakasterasiaan ja sekoittele jäätelöä haarukalla 30-45 min välein 2-3 kertaa. Jäätelö on (allekirjoittaneen mielestä) parhaimmillaan, kun se on vielä notkeaa ja lusikoitavaa eli noin 2-3 tunnin pakastamisen jälkeen. Halutessasi pakasta ohjeen mukaan eli vähintään 5 tuntia.

Vinkki: Valmista kookos-kaakaojäätelöä siivilöimällä valmiin jäätelömassan joukkoon 1-2 rkl tummaa kaakojauhetta.


Karitsaa curryssa

Viime viikonloppuna ajattelin kokata pitkästä aikaa jotakin aasialaisvaikutteista ja aloin selata alkuvuoden alennusmyynneistä hamstrattuja aasialaisen ja intialaisen ruuan keittokirjoja. Vaan kuinkas sitten kävikään? En jaksanut laiskuuttani tehdä listaa tarvittavista aineksista ja kierrellä erikoisruokakauppoja, joten päädyin helppoon ratkaisuun: ostin kanaa ja karitsaa sekä valmista curry- ja sitruunaruohotahnaa. Kotona kysyin kanssa-asujalta haluaisiko hän kana- vai karitsacurrya ja hän päätyi jälkimmäiseen. (Niin olisin muuten päätynyt minäkin). Sekaan vain kookosmaitoa ja wokkikasviksia pakasteesta eikä tarvinnut kauaa lieden ääressä ihmetellä - melko maukasta laiskottelua.


HELPPO KARITSACURRY (4:lle)

350 g karitsan jauhelihaa
1 tl punaista currytahnaa
1/2 tl sitruunaruohotahnaa
1/2 tl tuoretta inkivääriä raasteena
1 murskattu valkosipulinkynsi
1/4-1/2 tl suolaa
reilusti rouhittua mustapippuria
1 rkl vettä
1 rkl ruokaöljyä
1 tl punaista currytahnaa
1 iso sipuli
1/2 pss pakastewokkivihanneksia
2 dl kookosmaitoa
1 dl vettä (+1 rkl maissitärkkelystä)
suolaa maun mukaan

1. Sekoita keskenään maustetahnat, inkivääri, valkosipuli, n. 1/2 tl suolaa, mustapippuri ja vesi. Mausta karitsan jauheliha seoksella ja anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia. (Tai kauemmin jääkaapissa, jos et valmista ruokaa heti.)
2. Kuumenna pannussa öljy ja 1 tl currytahnaa ja pehmennä siinä ohueksi viipaloitu sipuli. Lisää jauheliha ja ruskista lähes kypsäksi.
3. Lisää wokkivihannekst ja kuumenna hetki.
4. Kaada joukkoon kookomaito sekä vesi (ja siihen sekoitettu maissitärkkelys, jos haluat kastikkeesta paksumpaa). Kuumenna hiljalleen sekoitellen (kunnes seos sakenee).
5. Tarjoa basmatiriisin ja salaatin tai pitaleivän kera.

sunnuntai, toukokuuta 29, 2011

Keikauskakku raparperista

Tässä kesän ensimmäinen raparperileivonnainen, johon löysin ohjeen (lähde tuntematon) äidin reseptiarkiston kätköistä. Tulikin oikein makoisa kakku! Kinuski taittaa sopivasti raparperin happamuutta ja murotyyppiseen pohjaan lisäämäni kookos ja pähkinä sopivat raparperin kanssa loistavasti. Taisi muuten olla samalla elämäni ensimmäinen keikauskakku - niin syömisen kuin leipomisenkin suhteen. Sen verran oli onnistunut tuotos, että tuskin kuitenkaan viimeiseksi kokeiluksi jää. 

Tässä voisin samalla mainita, että uusimmassa Glorian ruoka ja viini -lehdessä oli mielenkiintoisia ohjeita, esimerkiksi raparperisalaatti ja raparperichutney. Kunhan vielä saisi jostain sitä raparperia.


KEIKAUSKAKKU

Täyte:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
1/2 tl inkivääriä
6 dl raparperia paloina

Pohja:
150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kookoshiutaleita (lisäys)
1/2 dl hasselpähkinärouhetta (lisäys)
1 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä

1. Laita uuni kuumenemaan 175 c.
2. Aloita täytteen tekeminen mittaamalla sokeri sekä voi pieninä nokareina irtopohjavuokaan.
3. Laita vuoka uuniin ja kuumenna kunnes voi ja sokeri on sulanut. Ota vuoka uunista ja mausta seos inkiväärillä.
4. Pyörittele vuokaa, jotta voi-sokeriseos levittyy pohjalle tasaisesti ja asettele seoksen päälle ohueksi leikattu raparperi.
5. Vatkaa pohjaa varten voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
6. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan 2-3 erässä varovasti sekoittaen.
7. Levitä taikina vuokaan raparperien päälle ja paista kakkua 45-50 minuuttia uunin alatasolla.
8. Kumoa kakku jäähtyneenä ja tarjoa vaniljakastikkeen kera.

tiistaina, toukokuuta 17, 2011

Ananasta ja porkkanaa nimipäiväleivoksissa

Tein näitä leivoksia nimipäivätarjoiluiksi töihin. Kyseessä on Ruokatorstai -kirjan resepti, josta tein puolikkaan annoksen ja paistoin taikinan silikonisissa muffinivuoissa leivinpellin sijasta. Koristin leivokset mokkapalojen kuorrutteen tyyppisellä seoksella, jossa maistui siis kahvi ja kaakao. Kostutukseen käytin ananasmehun ja hunajaliköörin seosta. Tuloksena oli varsin meheviä ja maukkaita leivoksia - ja näyttivätpä nuo työkavereillekin maistuvan!


PORKKANA-ANANASLEIVOKSET (10 kpl)

2 munaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria (lisäys alkuperäiseen reseptiin)
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
100 g voita
1 1/2 dl hienoa porkkanaraastetta
1 dl valutettua ananasmurskaa

Kostutusliemi:
1/2 dl hunaja- tai mantelilikööriä ja 1/2 dl ananasmehua tai 1 dl pelkkää ananasmehua

Kuorrute:
2 rkl sulatettua voita
1 rkl vahvaa kahvijuomaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
n. 2 dl tomusokeria
ripaus kanelia

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muiden aineiden kanssa taikinaan. Sekoita mahdollisimman vähän.
3. Annostele taikina muffinivuokiin (tai muffinipellin koloihin) ja paista 225c 12-15 min.
4. Kaada kostutusliemi laakeaan kannelliseen astiaan ja nosta lämpimät leivokset astiaan. Anna leivosten jäähtyä ilman kantta.
5. Valmista kuorrute sekoittamalla voisula ja kahvi sekä keskenään sekoitetut kaako ja tomuseokeri. Mausta kanelilla. Lisää tarvittaessa tomusokeria, kunnes seos ei ole enää juoksevaa.
6. Levitä kuorrute jäähtyneille leivoksille, laita kansi päälle ja nosta jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään. Korista leivokset kanelilla ennen tarjoilua.

sunnuntai, tammikuuta 23, 2011

FLUNSSANKARKOTUSNEKTARI

Jos flunssa vaivaa, kannattaa viimeistään nyt kaivaa pakastimesta esiin marjat ja käyttää niitä tähän herkulliseen vitamiinipommiin. Juoman pohjaksi käy parhaiten mummon tekemä marjamehu, mutta näin sitrussesongin aikaan myös tuorepuristettu appelsiinimehu toimii mainiosti. Tätä juodessaan voi todeta, että Muumimamma taisi erehtyä. Hyvänmakuiset lääkkeet ne vasta tepsivätkin!!


FLUNSSANKARKOTUSNEKTARI (2 lasillista)

2 dl viinimarjamehua (juotavaksi laimennettua) tai vastapuristettua appelsiinimehua
1 dl jäisiä marjoja (suosi mustaherukoita!)
1 banaani muutamaan osaan paloiteltuna
1 tl hunajaa (tai maun mukaan)

1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen.
2. Surauta sileäksi.
3. Juo.

(P.S. Virkistää myös terveitä yksilöitä!)

Sienipiirakkaa marttojen tapaan

Taitaa olla niin, että työ on melkoisen pahasti haitannut harrastuksia: viimeisimmästä postauksestani on vierähtänyt liiankin pitkä tovi! Ruuanlaittoa en sentään ole jättänyt - ehkä on kuitenkin tapahtunut siirtymää nopean ja helpon pariin. Tässä nyt postausta iät ja ajat odotellut sienipiirakka, jota leivoin ensimmäisessä Joensuun marttatapaamisessani syksyllä. Teemana olivat tuolloin kasvisruuat ja penninvenytys. Oikeastaan postausajankohta on nyt varsin osuva siinä mielessä, että kaikki lehdet joulun jäljiltä pursuavat "näin säästät rahaa ja kevennät kasviksilla" -tyyppisiä ruokajuttuja. Piirakat eivät ole keventäjän ruokaa, mutta muut silloisen marttaillan kokkauksemme voisi kylläkin kyseiseen kategoriaan laskea: bataattipihvit, kuorrutettu sipulikeitto, paistetut lanttukuutiot. Olivat muuten herkkua kaikki! 


SIENIPIIRAKKA

Perunavoitaikina:
100 g keitettyä perunaa
100 g margariinia tai voita
100 g (1 1/2 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 dl hienonnettua sipulia
1 rkl öjyä
2 dl hienonnettuja sieniä
2dl kermaviiliä
2 munaa
suolaa
valkopippuria
3-4 rkl juustoraastetta

1. Sekoita taikinaksi hienonnettu peruna, pehmeä rasva ja jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
2. Painele taikinaksi matalan piirakkavuoan pohjalle.
3. Hauduta sipulit öljyssä pehmeiksi, lisää sienet ja hauduta vielä hetki.
4. Sekoita kulhossa sieni-sipuliseos, kermaviili, kevyesti vatkatut munat ja mausteet.
5. Kaada täyte vuokaan piirakkapohjan päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste.
6. Paista piirakkaa 200 c 30-40 min.

maanantaina, syyskuuta 27, 2010

(Poliittinen) Broiler-briepasta

Tämän täydellisen viikonloppupastan kehitteli pienellä avustuksellani osa-aikainen Kanssaeläjä, joka innokkaasti harjoittelee kokkailun saloja. Pakko myöntää, että alku lupaa paljon. Sitä paitsi: jos ruoassa on brietä, sehän ei voi muuta ollakaan kuin herkkua! Nautinnon kruunaa hyvä valkoviini, esimerkiksi Espiritu de Chile Gewürztraminer Chardonnay.


(POLIITTINEN) BROILER-BRIEPASTA

300 g maustamattomia broilersuikaleita
1 rkl soijaa
1 rkl hunajaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
5 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 pieni prk herkkusieniä
1 tl rakuunaa
1 tl basilikaa
mustapippuria maun mukaan
2 dl ruokakermaa
100 g valkohomejuustoa
200 g (täysjyvä)fusillipastaa
(suolaa)
Paistamiseen: aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

1. Mausta broiler soijalla ja hunajalla. Anna maustua vähintään 30 min.
2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja siirrä sivuun.
3. Kuori ja pilko sipuli, purista valkosipuli, valuta herkkusienet ja leikkaa tomaatit 4-5 osaan.
4. Kuumenna pannulla öljy ja lisää broiler ja sipulit. Paista kunnes ne saavat hiukan väriä.
5. Lisää joukkoon sienet ja tomaatit. Kuumenna hetki ja mausta rakuunalla, basilikalla ja mustapippurilla.
6. Kuumenna kattilassa ruokakerma ja lisää paloiteltu brie. Sekoittele, kunnes juusto sulaa.
7. Lisää pannulle pasta, kerma-juustoseos ja sekoita. Kuumenna vielä hetki ja tarkista suola.

lauantaina, syyskuuta 25, 2010

Buumi jatkuu: punajuuriletut

Oih ja voih, nyt on Tuulentuvan emäntä löytänyt uuden suosikkiruoan: punajuuriletut!!  Idea ruokaan on napattu aiemmin linkkaamastani Maku-lehden ohjeesta, johon tein pieniä muutoksia. Makea punajuuri sopii lettuihin kuin nakutettu, rosmariini ja rakuuna korostavat ihanaa makua.  Olen hiljattain löytänyt kaupan juustohyllystä Exquisan vuohenmaitoon tehdyn tuorejuuston, joka on lyömätön yhdistelmä (muun muassa) punajuuren kanssa. Suosittelen tutustumaan tuotteeseen, jos et ole sitä vielä tehnyt. Lettuja kannattaa kokeilla toki ilmankin :). Itse ainakin taatusti paistelen näitä syksyn mittaan vielä monta kertaa!


PUNAJUURILETUT

250 g punajuurta soseena
3 dl punajuurten keitinvettä
3 dl maitoa
2 kananmunaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl rakuunaa
1 rosmariinia
2 dl ohrajauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
Paistamiseen: oliiviöljyä ja/tai margariinia

1. Kuori ja paloittele punajuuret ja keitä kypsiksi (n. 30 min)
2. Ota talteen 2 dl keitinvettä ja valuta punajuuret, soseuta sauvasekoittimella keitinveden kanssa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
3. Lisää soseeseen muuta ainekset, vatkaa hyvin sekaisin ja anna taikinan turvota vähintään 30 min.
4. Paista kuumalla pannulla margariinin ja öljyn seoksessa.
5. Tarjoa vastapaistettuina vuohenmaitotuorejuuston tai raejuuston kera.

perjantaina, syyskuuta 24, 2010

Täytettä tähteistä: välimerellinen kasvismunakas

Pitkien työpäivien jälkeen pitää saada nopeasti maukasta vatsan täytettä -  helppoa ja edullistakin ruuan pitäisi olla. Edellä mainitut kriteerit täyttää mutkaton, välimeren makuja lainaava munakas. Tämä ruoka pitää proteiinipitoisuutensa vuoksi vieläpä nälän tehokkasti loitolla. Täytteitä voi muunnella mielensä mukaan ja hyödyntää vaikkapa paistetun jauhelihan tai broilerin jämät, keitetyt perunat, lihaleikkeleet, kasvisraasteet ja juustonkannikat. Vallan erinomainen arkiruoka on siis kyseessä, joten pannu kuumaksi ja kokeilemaan! 



VÄLIMERELLINEN KASVISMUNAKAS (1 annos)

2-3 kananmunaa (nälän ja munien koon mukaan)
2 rkl vettä
1/4 tl suolaa (tai maun mukaan)
ripaus mustapippuria
1/2 yrttiseosta (esim pizzamaustetta tai provencalen yrttejä)
1/2 pieni sipuli hienonnettuna
1/2 tomaatti kuutioina
1 rkl oliivirenkaita tai kokonaisia oliiveja silputtuna
2 rkl raejuustoa tai juustoraastetta
Paistamiseen: 1 rkl oliiviöljyä

1. Vatkaa kulhossa munat, vesi, suola, pippuri ja yrtit.
2. Kaada oliiviöljy paistinpannuun ja lisää vihannekset ja oliivit, kuullota hetki.
3. Kaada päälle munakasseos. Anna kypsentyä miedolla lämmöllä, kunnes seos on jähmettynyt, mutta vielä hiukan kostea pinnalta.
4. Ripottele päälle juusto.
4. Taita munakas keskeltä kahtia ja valuta pannun reunaa pitkin lautaselle.

torstaina, syyskuuta 23, 2010

Hillopurkissa: omena&appelsiini, mansikka&limetti

Nyt on taas se aika vuodesta, kun säilötään tuoreita makuja pimeiden talvi-iltojen varalle. Vaikka olenkin aikaisemmin mainostanut inhoavani hilloja, olen kuitenkin taannoisen kokemukseni perusteella muuttanut näkemystäni. Itse tehdyt hillot ovat oikeastaan aika hyviä. Tällä kertaa purkkiin löysivät tiensä kotimaiset omenat ja pakkasesta napatut mansikat. Omenaversio on ainakin jo pariin kertaan todettu makoisaksi!


MAUSTEINEN OMENAHILLO

n. 1 1/2 kg hapokkaita omenoita
2 appelsiinia
4 dl vettä
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
1 pkt hillo-marmeladisokeria

1. Poista omenista siemenkodat, kuori ja paloittele. Laita omenalohkot isoon kattilaan.
2. Pese appelsiinit huolella, raasta kuoren oranssi osa, halkaise hedelmät ja purista mehu.
3. Lisää omenoiden joukkoon applesiinin kuori, mehu, mausteet ja vesi. Kiehuttele miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes omenat ovat pehmenneet (n. 20 min).
4. Suristele sileäksi sauvasekoittimella ja tarkista soseen paksuus. Se saa olla löysähköä, koska hillo-marmeladisokeri sakeuttaa hilloa tavallista sokeria huomattavasti enemmän: lisää tarvittaessa hiukan vettä.
5. Sekoita soseen joukkoon sokerit ja kuumenna vielä viitisen minuuttia.
6. Purkita hillo kuumana, puhtaisiin kuumiin purkkeihin. Täytä purkit piripintaan, sulje kansi ja jäähdytä nopeasti. Säilytä hillo viileässä.


MANSIKKA-LIMETTIHILLO

1 kg mansikoita
3 limettiä
2 dl vettä
1 rkl vaniljasokeria
1 pkt hillo-marmeladisokeria

1. Perkaa marjat ja laita isoon kattilaan.
2. Pese huolella limetit, raasta kuoren vihreä osa, halkaise hedelmät ja purista mehu.
3. Lisää mansikoiden joukkoon limetin kuoriraaste, mehu, vesi ja sokerit. Kiehuttele miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen.
4. Kuori pinnalta vaahto ja purkita hillo kuumana, puhtaisiin kuumiin purkkeihin. Täytä purkit piripintaan, sulje kansi ja jäähdytä nopeasti. Säilytä hillo viileässä.

sunnuntai, syyskuuta 19, 2010

Omena-kookospannari

Omenat ovat nyt parhaimmillaan. Tässä yksi maukas vinkki niiden käyttämiseen. Kookosmaitoa jäi yli Hedelmäisestä broilerkiusauksesta, joten käytin loput tähän jälkiruokaan. Kookosmaitoon tehty pannari sopii myös maidotonta ruokavaliota noudattaville.



OMENA-KOOKOSPANNUKAKKU (uunivuoallinen / 1/2 pellillistä)

2 dl kookosmaitoa
2 dl vettä
1 dl ohra- tai grahamjauhoja
1 1/2 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 rkl hunajaa
1/4-1/2 tl suolaa
2 pienehköä tai 1 iso omena
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
1 rkl voita tai margariinia

1. Laita uuni kuumenemaan 200c.
2. Vatkaa keskenään kookosmaito, vesi, jauhot, kananmuna, hunaja ja suola.
3. Pese omenat ja viipaloi n. 1/2 cm viipaleiksi.
4. Voitele uunivuoka voilla ja peitä vuoan pohja omenaviipaleilla. Ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kuumenna uunissa, kunnes sokeri sulaa (n. 5 min)
5. Ota vuoka uunista, sekoita pannukakkutaikina tasaiseksi ja kaada omenoiden päälle.
6. Paista pannukakkua uunin alatasolla vielä n. 30 min tai kunnes pinta saa kauniin värin.
7. Nauti hiukan jäähtyneenä sellaisenaan tai omenahillon, löysäksi vatkatun kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

Hedelmäinen broilerkiusaus

Sain idean tähän hiukan erilaiseen kiusaukseen matkalla kauppaan. Muistelin, että minulla on pakastimessa broilerin jauhelihaa ja perunasipuli-sekoitusta sekä pöydällä kasa hedelmiä. Siitä se idea sitten kehittyi :). Mielestäni ruoka onnistui todella hyvin. Makeat hedelmät, curry ja kookosmaito sopivat todella hyvin yhteen: ihanan mausteista ruokaa viileneviin syysiltoihin!


TUULENTUVAN HEDELMÄINEN BROILERKIUSAUS

400 g broilerin jauhelihaa
1 rkl currytahnaa
2 dl sokeroimatonta tai vähäsokerista omenasosetta
1 rkl hunajaa
2 nektariinia
1 iso banaani
2 porkkanaa
500 g peruna-sipulisekoitusta
2 dl kookosmaitoa
1-1 1/2 tl suolaa (tai maun mukaan)
mustapippuria

1. Kuumenna pannulla currytahna ja paista siinä huoneenlämpöinen jauheliha lähes kypsäksi.
2. Sekoita jauhelihan joukkoon omenasose ja hunaja. Kuumenna hetki.
3. Pilko hedelmät ja raasta porkkana tai vuole lastuiksi juustohöylällä.
4. Sekoita jauheliha, hedelmät, porkkana ja peruna-sipulisekoitus ja kaada voideltuun uunivuokaan.
5. Sekoita kookosmaidon joukkoon suola ja pippuri. Kaada vuokaan tasaisesti ainesten päälle.
6. Paista 175 c uunissa alimmalla tasolla 40 min tai kunnes pinta alkaa saada hiukan väriä.

Vinkki: Voit laittaa omenasoseen ja currytahnan tilalle 2 dl valmista curryn makuista ateriakastiketta. Vähennä silloin suolan määrää ja paista jauheliha kastikkeen kanssa.


lauantaina, syyskuuta 18, 2010

Ohrarieskat

Uusimmassa Maku-lehdessä oli helppo ja nopea ohrarieskaohje. Rieskoja ei tarvitse kohottaa ja ainekset löytyvät melko varmasti kaapista - rieskoihin voinee ohran sijaan käyttää graham- tai ruisjauhojakin. Nämä 100% täysjyväleipäset ovat parhaimmillaan uunituoreina ja sopivat täydellisesti aamupalapöytään.


OHRARIESKAT (4 isoa tai 8 pientä rieskaa)

2 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ohrajauhoja

1. Kuumenna uuni 250c.
2. Sekoita jääkylmään veteen suola ja jauhot.
3. Jaa taikina 4:ään tai 8:aan osaan ja taputtele paperoidulle pellille litteiksi rieskoiksi jauhoja apuna käyttäen.
4. Pistele rieskat haarukalla ja paista uunissa 15 min.

Vinkki: Rieskojen sitkaan ja murean rakenteen salaisuus on kylmissä aineksissa ja hyvin kuumassa uunissa. Odottele siis rauhassa, että uuni kuumenee ja aloita vasta sitten taikinan valmistus, jotta saat laittaa rieskat heti uuniin.